Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

10 δις ευρω ο τζιρος σε κλασικο και διαδυκτιακο στοιχημα

Στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και στο Διαδίκτυο η Ελλάδα αναστενάζει... Πάνω από 10 δισ. ευρώ τζιράρουν οι Ελληνες στη θεά Τύχη, είτε βρίσκονται μέσα στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ είτε διαδικτυωμένοι στο Internet. Από αυτά περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούν τον τζίρο του ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα αφορούν εταιρείες που έχουν έδρα μεταξύ Μάλτας και Νήσων Κέιμαν ή άλλων εξωτικών παραδείσων.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, ο τζόγος στην Ελλάδα διατηρεί περίοπτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ΟΠΑΠ κατετάγη το 2008 στην 7η θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες λοταρίες του κόσμου, ενώ με βάση την κατά κεφαλήν δαπάνη σε νόμιμα τυχερά παιχνίδια οι Ελληνες κατετάγησαν στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Η τελευταία μελέτη της La Fleur’s (La Fleur’s 2009 World Lottery Almanac) αναφέρει ότι ο τζίρος του ΟΠΑΠ αντιστοιχεί σε κατά κεφαλήν έσοδο 679 δολαρίων και μόνον οι κάτοικοι της πολιτείας της Μασαχουσέτης τζιράρουν περισσότερα (704 δολ. κατά κεφαλήν) και της Σιγκαπούρης (918 δολ.).

Ο άλλος τζόγος –κυρίως μέσω του Internet– είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Μόνον η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών μπορεί ν’ απαντήσει στο ερώτημα, δεδομένου ότι αυτή διαθέτει τα στοιχεία όσων αξιοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για διαδικτυακά στοιχήματα, διαδικτυακό μπλακ τζακ και άλλα παρόμοια τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων του ΟΠΑΠ, ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Αυτό ισχυρίστηκε το προεδρείο της ομοσπονδίας των πρακτόρων στην επιστολή που απέστειλε στον πρώην υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχε «φουντώσει» το θέμα της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ είναι η αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος και περίπου άλλα 2 δισ. ευρώ, αφορούν σε ηλεκτρονικά παιχνίδια τύπου καζίνο.

Είναι ενδεικτικό ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαν καταγραφεί 46 ιστοσελίδες στην ελληνική γλώσσα μόνο για τον στοιχηματισμό. Από αυτές, οι 12 ανήκουν σε γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις, αρκετές από τις οποίες είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Global Betting & Gambling Consultants (GBGC) οι 12 αυτές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν ετήσιο τζίρο το 2008 ύψους 1,2 δισ. δολ. ΗΠΑ, πραγματοποιώντας μεικτά κέρδη ύψους 167 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ πέρυσι πραγματοποίησε έσοδα και κέρδη ρεκόρ ύψους 5,5 δισ. ευρώ και μεικτά κέρδη (αφαιρουμένων δηλαδή των επιστροφών στους παίκτες) 1,16 δισ. ευρώ. Η εταιρεία το 2008 αναδείχτηκε η πιο κερδοφόρος επιχείρηση της χώρας, εξαιρουμένων των κερδών των μεγάλων τραπεζών. Εκτιμάται πως το 2009 ο τζίρος και τα κέρδη θα μειωθούν, αφενός μεν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (η οποία περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα), αφετέρου δε εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει από τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου. Ειδικά στα παιχνίδια στοιχηματισμού, που συνιστούν τον ένα από τους δύο βασικούς πυλώνες των εσόδων του (ο άλλος είναι το παιχνίδι ΚΙΝΟ), ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός, δεδομένου ότι οι ανταγωνιστές του στο Διαδίκτυο προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Ηδη στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μια από αυτές, η Centric Multimedia, η οποία το 2008 πραγματοποίησε έσοδα 600 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται πως θα πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ. Η εταιρεία διαχειρίζεται την ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας της βρετανικής εταιρείας Sportingbet, μέσω θυγατρικής της εταιρείας με έδρα στη Μάλτα. Η εταιρεία πρόσφατα ανέλαβε συμβόλαια διαχείρισης των ιστοσελίδων της Sportingbet για άλλες γλώσσες απευθυνόμενες κυρίως σε αγορές των Βαλκανίων. Πλώρη για τη συγκεκριμένη αγορά έβαλε πρόσφατα και μια δεύτερη εισηγμένη εταιρεία στο Χ.Α. Πρόκειται για τη Ζήνων Αυτοματισμοί, η οποία αναμένεται να συγχωνευθεί με κυπριακή εταιρεία παροχής τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου.

Τα παιχνίδια στοιχηματισμού είναι ο «βασιλιάς» των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Περίπου το 40% του τζίρου του ΟΠΑΠ, δηλαδή 2,2 δισ. ευρώ, αφορά το παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα» και περισσότερο από το 50% των διαδικτυακών παιχνιδιών. Το παιχνίδι που πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο τζίρο στον ΟΠΑΠ είναι το ΚΙΝΟ, με 2,7 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο. Μάλιστα, με βάση τις πωλήσεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού, η ΟΠΑΠ είναι η μεγαλύτερη λοταρία στον κόσμο, έχοντας από πίσω τον γαλλικό ΟΠΑΠ (La Franscaise des Jeux) με ετήσιο τζίρο ύψους μόλις 840 εκατ. δολ. (περίπου 500 εκατ. ευρώ) στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Διαδικτυακά, σύμφωνα με παράγοντες των τυχερών παιχνιδιών, το δεύτερο σε προτίμηση παιχνίδι των παικτών είναι το μπλακ τζακ, γνωστό στην Ελλάδα ως 21.

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου