Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

τα 10 μεγαλυτερα ντερμπι του πλανητη

1 . ΣΕΛΤΙΚ - ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ ( ΣΚΩΤΙΑ)
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διαμάχη όλων των εποχών. Εμπνευσμένοι από το θρησκευτικό ρήγμα της Β.Ιρλανδίας, η Σέλτικ εκφράζει τους Καθολικούς Εθνικιστές, ενώ η Ρέιντζερς εκφράζει τους Προτεστάντες Υπερεθνικιστές.
2 . ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ( ΙΣΠΑΝΙΑ)
γνωστό και ως το Ελ Κλάσικο. Η Ρεάλ εκφράζει το ενωτικό και φιλοβασιλικό κύμα της Ισπανίας, ενώ οι Καταλανοί εκφράζουν στην πλειοψηφία τους αυτονομιστές.
3 . ΑΛ ΑΧΛΙ - ΖΕΜΑΛΕΚ ( ΑΙΓΥΠΤΟΣ )
Θεωρείται το πιο επικίνδυνο ντέρμπι της Αφρικής. Το 1966 φίλαθλοι της Ζεμαλέκ έβαλαν φωτιά σε ένα εργοστάσιο δίπλα στο γήπεδο της Αλ Αχλί για να εμποδίσουν τη διέλευση. Οι διαιτητές σε αυτά τα ντέρμπι είναι πάντα ξένοι.
4 . ΙΝΤΕΡ - ΜΙΛΑΝ ( ΙΤΑΛΙΑ )
γνωστό και ως το Derby della Madonnina (λόγω του αγάλματος της Παναγίας στο Ντουόμο). Η έχθρα κρατεί από το 1908, ενώ το ντέρμπι παίζεται στο Σαν Σίρο.
5 . ΜΠΟΚΑ - ΡΙΒΕΡ ( ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ)
γνωστό και ως το Superclasico ντέρμπι. Και σε αυτήν την περίπτωση διακρίνουμε τις κοινωνικές διαστάσεις του ποδοσφαίρου, καθώς η Μπόκα εκφράζει την εργατική και χαμηλότερη τάξη.
6 . ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Το γνωστό ντέρμπι των Αιωνίων Αντιπάλων ή Η Μητέρα όλων των Μαχών. Οι κοινωνικές διαφορές έχουν μειωθεί, αν και ιστορικά ο Παναθηναϊκός εκφράζει τις ανώτερες τάξεις.
7 . ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ - ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ ( ΒΡΑΖΙΛΙΑ )
Το ντέρμπι είναι γνωστό και ως το Flaflu ή Flufla. Το ματς διενεργείται στο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο
8 . ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ ( ΤΟΥΡΚΙΑ )
Είναι μια αντιπαλότητα μεταξύ δύο ηπείρων (Ασία-Φενέρ, Ευρώπη-Γαλατά) καθώς και δύο τάξεων. Η Φενέρμπαχτσε εκφράζει την φτωχή τάξη των εργαζομένων, ενώ η Γαλατάσαραϊ τη μέση και ανώτατη τάξη.
9 . ΤΣΙΒΑΣ - ΚΛΑΜΠ ΑΜΕΡΙΚΑ ( ΜΕΞΙΚΟ )
Η κόντρα μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων πόλεων του Μεξικού (Γουαδαλαχάρα & Μέξικο Σίτυ) έχει και ταξικές ρίζες. Σε αντίθεση με την Αμέρικα, η Chivas έχει περισσότερους Μεξικανούς παίκτες
10 . ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥ. - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ( ΑΓΓΛΙΑ )
Το γνωστό Northwest side ντέρμπι μεταξύ των δύο κόκκινων. Πλέον με την ενδυνάμωση των Τσέλσι και Άρσεναλ το ντέρμπι έχει χάσει λίγο από την αίγλη του, αλλά παραμένει ένα δυνατό παιχνίδι που δεν χάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου