Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΙΤ

Το όνομά της το πήρε από την Αγγλική ονομασία του Ρίο ντε λα Πλάτα που διασχίζει το Μπουένος Άιρες.
Ιδρύθηκε στην περιοχή «Λα Μπόκα», όπως και η μισητή αντίπαλός της αλλά σύντομα μεταφέρθηκε στο «Παλέρμο» και στην συνέχεια στο μεσοαστικό «Νούνιες» όπου και χτίστηκε το γήπεδό της, το θρυλικό «Ελ Μονουμεντάλ».
Τη δεκαετία του ΄30 απέκτησε το παρατσούκλι «Μιλιονάριος» αφού αγόραζε ότι υπήρχε στην ποδοσφαιρική πιάτσα με πολλά χρήματα ή για την ακρίβεια με ράβδους χρυσού.
Την διαφορά την κάνει την δεκαετία του ΄40 όταν και παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και της κολλούν το όνομα «Λα Μάκινα» που σημαίνει η Μηχανή.
Μάλιστα πολλοί λένε ότι 30 χρόνια πριν το λανσάρει ο Άγιαξ στην Ευρώπη, η Ρίβερ έπαιξε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο ή έστω έδειξε πως μπορεί να παιχθεί αυτό! Ως το 1957 η ομάδα κυριαρχούσε στην Αργεντινή αλλά μετά από τότε πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια μέχρι να κατακτήσει ξανά τα πρωτεία, διάστημα κατά το οποίο της κόλλησαν οι αντίπαλοι το παρατσούκλι «κότες».
Οι φανατικοί της οπαδοί ονομάζονται "Οι μεθυσμένοι της εξέδρας". Πρώτη σε εσωτερικούς τίτλους με 33 κατακτήσεις, γεγονός που οι οπαδοί της Ρίβερ πάντα υπενθυμίζουν σε αυτούς της Μπόκα.
Οι οπαδοί της Ρίβερ αποκαλούν τους οπαδούς της Μπόκα «Τα Σκουπίδια» ή «ρακοσυλλέκτες»(Los Bosteros) και φορούν μαντίλια και χειρουργικές μάσκες (για την βρώμα!), αμολώντας στον αγωνιστικό χώρο... γουρούνια!

Σε ένα μεταξύ τους ντέρμπι καταγράφηκε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες. Τον Ιούνιο του 1968 στο γήπεδο της Ρίβερ, 74 οπαδοί της σκοτώνονται όταν φανατικοί της Μπόκα, που αυτοαποκαλούνται «Οι δωδέκατοι» (πιστεύοντας ότι αποτελούν τον 12ο παίκτη της ομάδας τους) πετούν φλεγόμενα αντικείμενα προς το μέρος τους...
Το 1994 λεωφορείο με οπαδούς της Ρίβερ πέφτει σε ενέδρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο επιβάτες. Η αναμέτρηση με την Μπόκα εκείνη την ημέρα είχε λήξει 2-0 υπέρ της Ρίβερ κι οι τοίχοι του Μπουένος Άιρες γέμισαν με συνθήματα που έγραφαν το μακάβριο: Ρίβερ - Μπόκα 2 - 2 !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου